文献詳細
特集 今日から役立つ高血圧診療のノウハウ
生活習慣修正指導のノウハウ
文献概要
ポイント
◎個別の栄養素の摂取様態の変更による血圧改善効果は,食塩制限以外では十分なエビデンスがない.
◎複数の栄養素の摂り方の組み合わせのパターンが血圧を下げることが示されている.
◎単一の栄養素に的を絞った指導だけでなく,健康的とされる食事パターンを指導する方法がある.
◎パターン食の導入により,食行動の変容が誘導される可能性がある.
◎個別の栄養素の摂取様態の変更による血圧改善効果は,食塩制限以外では十分なエビデンスがない.
◎複数の栄養素の摂り方の組み合わせのパターンが血圧を下げることが示されている.
◎単一の栄養素に的を絞った指導だけでなく,健康的とされる食事パターンを指導する方法がある.
◎パターン食の導入により,食行動の変容が誘導される可能性がある.
参考文献
1)The TOHP Collaborative Research Grouop:The effects of nonpharmacologic interventions on blood pressure of persons with high normal levels. Results of the Trials of Hypertension Prevention, Phase I. JAMA 267:1213-1220, 1992
2)Gearhardt AN, et al:Can food be addictive? Public health and policy imlications. Addiction 106:1208-1212, 2011
3)de Souza RJ, et al:Alternatives for macronutrient intake and chronic disease;A comparison of the OmniHeart diets with popular diets and with dietary recommendations. Am J Clin Nutr 88:1-11, 2008
4)Sacks FM, et al:Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the dietary approaches to stop hypertension(DASH)diet. N Engl J Med 344:3-10, 2001
5)Willcox DC, et al:The Okinawan diet:health implications of a low-calorie, nutrient-dense, antioxidant-rich dietary pattern low in glycemic load. J Am Coll Nutr 28(Suppl):500S-516S, 2009
6)安東克之,藤田敏郎:生活習慣改善.医学のあゆみ214 :363-368, 2005
7)Appel LJ, et al:A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. DASH Collaborative Research Group. N Engl J Med 336:1117-1124, 1997
8)厚生労働省,農林水産省:食事バランスガイド,2005
9)Appel LJ, et al:American Heart Association. Dietary approaches to prevent and treat hypertension;A scientific statement from the American Heart Association. Hypertension 47:296-308, 2006
掲載誌情報