1)日本糖尿病学会(編・著):糖尿病診療ガイドライン2016, pp 37-66,南江堂,2016
2)American Diabetes Association:5. Lifestyle management;Standards of medical care in diabetes—2019. Diabetes Care 42(Suppl 1):S46-S60, 2019
3)Look AHEAD Research Group:Cardiovascular effects of intensive lifestyle intervention in type 2 diabetes. N Engl J Med 369:145-154, 2013
4)菱田 明,佐々木敏(監):日本人の食事摂取基準(2015年版),第一出版,2014
5)日本糖尿病学会:日本人の糖尿病の食事療法に関する日本糖尿病学会の提言—糖尿病における食事療法の現状と課題,2013 http://www.jds.or.jp/modules/important/index.php?page=article&storyid=40(2019年4月閲覧)
6)Dehghan M, et al:Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents(PURE);A prospective cohort study. Lancet 390:2050-2062, 2017
7)国立国際医療研究センター糖尿病情報センター:糖尿病の食事のはなし(基本編),2017 http://dmic.ncgm.go.jp/general/about-dm/040/020/02-1.html(2019年4月閲覧)