1)厚生労働省HP:アニサキスによる食中毒を予防しましょう. https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/0000042953.html(2020年4月閲覧)
2)Hochberg NS, Hamer DH:Anisakidosis;Perils of the deep. Clin Infect Dis 51:806, 2010
3)厚生労働省HP:安全なフグを提供しましょう. https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/0000094363.html(2020年4月閲覧)
4)Sobel J, Painter J:Illnesses caused by marine toxins. Clin Infect Dis 41:1290-1296, 2005
5)Tei S, et al:Zoonotic transmission of hepatitis E virus from deer to human beings. Lancet 362:371-373, 2003
6)Dalton HR, et al:Hepatitis E;An emerging infection in developed countries. Lancet Infect Dis 8:698-709, 2008
7)阿部敏紀,他:本邦に於けるE型肝炎ウイルス感染の統計学的・疫学的・ウイルス学的特徴:全国集計254例に基づく解析.肝臓47:384-391, 2006
8)Kamar N, et al:Hepatitis E. Lancet 379:2477-2488, 2012
9)Hoofnagle JH, et al:Hepatitis E. N Engl J Med 367:1237-1244, 2012
10)厚生労働省HP:自然毒のリスクプロファイル:魚類:シガテラ毒. https://www.mhlw.go.jp/topics/syokuchu/poison/animal_det_02.html(2020年4月閲覧)
11)Pearn J:Neurology of ciguatera. J Neurol Neurosurg Psychiatry 70:4-8, 2001
12)厚生労働省HP:細菌による食中毒 https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/kenkou_iryou/shokuhin/syokuchu/saikin.html(2020年4月閲覧)
13)Ruiz-Palacios GM:The health burden of Campylobacter infection and the impact of antimicrobial resistance;Playing chicken. Clin Infect Dis 44:701-703, 2007
14)厚生労働省HP:クドアによる食中毒について https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/0000133250.html(2020年4月閲覧)
15)Kawai T, et al:Identification of Kudoa septempunctata as the causative agent of novel food poisoning outbreaks in Japan by consumption of Paralichthys olivaceus in raw fish. Clin Infect Dis 54:1046, 2012
16)Tachibana T, Watari T:Kudoa septempunctata infection;An underdiagnosed pathogen of acute gastrointestinal symptoms. QJM 113:43-44, 2020
17)厚生労働省HP:自然毒のリスクプロファイル—巻貝:唾液腺毒. https://www.mhlw.go.jp/topics/syokuchu/poison/animal_det_14.html(2020年2月閲覧)
18)東京都中央卸売市場:市場統計情報(月報・年報) http://www.shijou-tokei.metro.tokyo.jp/(2020年4月閲覧)
19)国立保健医療科学院:健康被害危機管理事例データベース https://h-crisis.niph.go.jp/?p=83807(2020年4月閲覧)