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文献詳細

雑誌文献

公衆衛生76巻10号

2012年10月発行

文献概要

特集 糖尿病の今

食品の摂取スタイルと血糖への影響

著者: 今井佐恵子1 梶山静夫23

所属機関: 1大阪府立大学地域保健学域総合リハビリテーション学類栄養療法学専攻 2梶山内科クリニック 3京都府立医科大学内分泌糖尿病内科

ページ範囲:P.796 - P.799

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 糖尿病は,インスリン抵抗性に基づく高血圧,脂質異常症など動脈硬化のリスクファクターを有することが多く,これら代謝異常は重複して動脈硬化を促進する.DECODE study1)やFunagata study2)では,空腹時血糖値よりも食後血糖値のほうが心血管死や総死亡率に関係することが報告され,STOP-NIDDM3)では食後血糖値を改善することにより,心血管イベントの発症抑制ができたと発表された.食後高血糖は重要な動脈硬化促進因子であり,血管内皮障害や炎症を引き起こす.2型糖尿病患者だけでなく,軽症糖尿病や糖尿病予備軍でも食後血糖を厳格にコントロールすることが重要である.HbA1cや空腹時血糖値だけでなく,随時血糖値やブドウ糖負荷試験により食後高血糖を調べることが,動脈硬化進展抑制に重要である.さらに,血糖の日内変動幅が大きいと,動脈硬化を促進させることが明らかとなってきた4)

 食後の高血糖を抑制するには,αグルコシダーゼ阻害薬などの薬物療法が効果をあげている.しかし,私たちはまず食事療法によって食後血糖上昇の抑制および長期間の血糖コントロールを実現することができないか検証した.

参考文献

1) Glucose tolerance and mortality:comparison of WHO and American Diabetes Association diagnostic criteria. The DECODE study group. European Diabetes Epidemiology Group. Diabetes Epidemiology:Collaborative analysis of diagnostic criteria in Europe. Lancet 354:617-621, 1999
2) Tominaga M, et al.:Impaired glucose tolerance is a risk factor for cardiovascular disease, but not impaired fasting glucose. The Funagata Diabetes Study. Diabetes Care 22:920-924, 1999
3) Chiasson JL, et al.:STOP-NIDDM Trail Research Group. Acarbose for prevention of type 2 diabetes mellitus;the STOP-NIDDM randomised trial. Lancet 359:2072-2077, 2002
4) Theodora S, et al.:Postchallenge plasma glucose and glycemic spikes are more strongly associated with atherosclerosis than fasting glucose or HbA1c level. Diabetes Care 23:1830-1834, 2000
5) 今井佐恵子,他:糖尿病患者における食品の摂取順序による食後血糖上昇抑制効果.糖尿病53:112-115, 2010
6) 今井佐恵子,他:外来患者に対する摂取順序を重視した糖尿病栄養指導の血糖コントロール改善効果.日本栄養士会雑誌53:1084-1091, 2010
7) Imai S, et al.:A simple meal plan of ‘eating vegetables before carbohydrate' was more effective for achieving glycemic control than an exchange-based meal plan in Japanese patients with type 2 diabetes. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition 20:161-168, 2011
8) Imai S, et al.:Eating vegetables before carbohydrates Improved daily acute glucose fluctuations assessed by using continuous glucose monitoring in subjects with type 2 diabetes and normal glucose tolerance. Diabetes 61 suppl:A70-71, 2012
9) Imai S, et al.:Randomized controlled trial of two forms of self-management group education in Japanese people with impaired glucose tolerance. J Clin Biochem Nutr 43:82-87, 2008
10) Narita T, et al.:Miglitol induces prolonged and enhanced glucagon-like peptide-1 and reduced gastric inhibitory polypeptide responses after ingestion of a mixed meal in Japanese Type 2 diabetic patients. Diabet Med 26:187-188, 2009
11) Ma J, et al.:Effects of a protein preload on gastric emptying, glycemia, and gut hormones after a carbohydrate meal in diet-controlled type 2 diabetes. Diabetes Care 32:1600-1602,2009

掲載誌情報

出版社:株式会社医学書院

電子版ISSN:1882-1170

印刷版ISSN:0368-5187

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