1) 食品添加物活用ハンドブック企画編集委員会(企画編集),日本食品化学学会(編):食品添加物活用ハンドブックII食品添加物実用必須データ編.産業調査会事典出版センター,2009
2) Online Edition:Combined Compendium of Food Additive Specifications. http://www.fao.org/food/food-safety-quality/scientific-advice/jecfa/jecfa-additives/en/
3) 谷村顕雄,他(監修):第8版食品添加物公定書解説書.廣川書店,2007
4) a)厚生労働省医薬食品局:医薬部外品原料規格2006について.薬食発第0331030号(平成18年3月31日)b)医薬部外品原料規格2006.薬事日報社,2006
5) Official Journal of the European Union 55, L83:12-13, 2012
6) 21CFR Ch. §73.100(4-1-12 Edition)
7) Food Chemicals Codex (FCC) 8th Edition monographs, carmine, p215
8) 豊永三恵子,他:コチニール色素によるアナフィラキシー.皮膚病診療33:515-518, 2011
9) Kägi MK, et al:Campari-Orange anaphylaxis due to carmine allergy. Lancet 344:60-61, 1994
10) Wüthrich B, et al:Anaphylactic reactions to ingested carmine(E120). Allergy 52:1133-1137, 1997
11) Chung K, et al:Identification of carmine allergens among three carmine allergy patients. Allergy 56:73-77, 2001
12) Ohgiya Y, et al:Molecular cloning, expression, and characterization of a major 38-kd cochineal allergen. J Allergy Clin Immunol 123:1157-1162, 2009
13) Sugimoto N, et al:The basophil activation test identified carminic acid as an allergen inducing anaphylaxis. J Allergy Clin Immunol in practice 1:197-199, 2013
14) Fifty-fifth report of the JECFA 2000, WHO Technical Report Series 901, pp10-12, 2001
15) Nagaoka MH, et al:Antigenic evaluation of natural food additives using popliteal lymph node assay. Jpn J Food Chem 14:51-55, 2007
16) 厚生労働省医薬食品局:コチニール等を含有する医薬品,医薬部外品及び化粧品への成分表示等について.薬食審査発0511第1号,薬食安発0511第1号(平成24年5月11日)