1)国立感染症研究所:花火大会関連腸管出血性大腸菌O157 VT1 & 2集団発生事例—静岡市.IASR 36:80-81, 2015 http://www.niid.go.jp/niid/ja/allarticles/surveillance/2307-iasr/related-articles/related-articles-423/5678-dj4236.html
2)国立感染症研究所:浜松市内におけるノロウイルス集団食中毒事例.IASR 35:164-165, 2014 http://www.niid.go.jp/niid/ja/iasr-sp/2297-related-articles/related-articles-413/4798-dj4131.html
3)国立感染症研究所:白菜浅漬による腸管出血性大腸菌O157食中毒事例について—札幌市.IASR 34:126, 2013 http://www.niid.go.jp/niid/ja/allarticles/surveillance/2251-iasr/related-articles/related-articles-399/3520-dj3992.html
4)国立感染症研究所:腸管出血性大腸菌O111集団食中毒事例疫学調査の概要.IASR 33:118, 2012 http://www.niid.go.jp/niid/ja/iasr/2118-surveillance/iasr/related-articles/related-articles-387/2013-dj3872.html
5)窪田邦宏,他:ドイツなどで発生した志賀毒素産生性大腸菌(STEC)O104:H4感染アウトブレイク.食衛研62:21-32, 2012
6)国立医薬品食品衛生研究所安全情報部:Jensen Farms社のまるごとのカンタロープに関連して複数州で発生したリステリア症アウトブレイク.食品安全情報(微生物)25, 2011 http://www.nihs.go.jp/hse/food-info/foodinfonews/2011/foodinfo201125m.pdf
7)窪田邦宏,他:“そのまま喫食可能な(Ready-To-Eat)”食肉製品によるListeria monocytogenesアウトブレイク(カナダ,2008年).食衛研61:23-29, 2011
by using population-based telephone survey data, Miyagi Prefecture, Japan, 2005 to 2006. J Food Prot 74:1592-1598, 2011
in Miyagi Prefecture, Japan. Foodborne Pathog Dis 5:641-648, 2008
10)Centers for Disease Control and Prevention:Foodborne Diseases Active Surveillance Network(FoodNet). http://www.cdc.gov/foodnet/
11)Scallan E, et al:Foodborne illness acquired in the United States--major pathogens. Emerg Infect Dis 17:7-15, 2011
12)Scallan E, et al:Foodborne illness acquired in the United States--unspecified agents. Emerg Infect Dis 17:16-22, 2011
13)Wheeler JG, et al:Study of infectious intestinal disease in England:rates in the community, presenting to general practice, and reported to national surveillance. BMJ 318:1046-1050, 1999
14)Food Standards Agency:The second study of infectious intestinal disease in the community(IID2 Study). https://www.food.gov.uk/science/research/foodborneillness/b14programme/b14projlist/b18021 https://www.food.gov.uk/sites/default/files/711-1-1393_IID2_FINAL_REPORT.pdf
15)Government of Canada:Food-borne illness in Canada. https://www.canada.ca/en/public-health/services/food-borne-illness-canada.html
16)Van Cauteren D, et al:Estimated Annual Numbers of Foodborne Pathogen-Associated Illnesses, Hospitalizations, and Deaths, France, 2008-2013. Emerg Infect Dis 23:1486-1492, 2017
17)Kirk M, et al:Foodborne Illness, Australia, Circa 2000 and Circa 2010. Emerg Infect Dis 20:1857-1864, 2014
18)厚生労働省:食中毒統計資料.http://www.mhlw.go.jp/topics/syokuchu/04.html
19)森川馨(主任研究者):厚生労働科学研究費補助金 食品の安心・安全確保推進研究事業(食品衛生関連情報の効率的な活用に関する研究(H19-食品-一般-001):宮城県における積極的食品由来感染症病原体サーベイランスならびに急性下痢症疾患の実被害者数推定)平成19年度報告書.
20)Mead PS, et al:Food-related illness and death in the United States. Emerg Infect Dis 5:607-625, 1999
21)砂川富正(研究代表者):厚生労働科学研究費補助金「食品安全確保推進研究事業(食中毒調査の精度向上のための手法等に関する調査研究(H23-食品-一般-009):宮城県および全国における積極的食品由来感染症病原体サーベイランス並びに下痢症疾患の実態把握(食品媒介感染症被害実態の推定)平成28年度報告書.