1)内閣府:高齢化率の国際比較.https://www8.cao.go.jp/kourei/kou-kei/24forum/pdf/tokyo-s3-2.pdf
2)厚生労働省:国民健康・栄養調査.https://www.mhlw.go.jp/bunya/kenkou/kenkou_eiyou_chousa.html
3)厚生労働省:特定保健用食品.https://www.e-healthnet.mhlw.go.jp/information/dictionary/teeth/yh-025.html
4)厚生労働省:保健機能食品.https://www.e-healthnet.mhlw.go.jp/information/dictionary/teeth/yh-024.html
5)消費者庁:特別用途食品とは.https://www.caa.go.jp/policies/policy/food_labeling/other/review_meeting_011/pdf/review_meeting_011_180516_0006.pdf
6)Arai S:Studies on functional foods in Japan--state of the art. Biosci Biotechnol Biochem 60:9-15, 1996
7)消費者庁:機能性表示食品の届出情報検索.https://www.fld.caa.go.jp/caaks/cssc01/
8)「健康な食事・食環境」推進事業事務局:「健康な食事・食環境」認証制度.http://smartmeal.jp/
9)国立循環器病研究センター:かるしおプロジェクト.http://www.ncvc.go.jp/karushio/
10)健康・体力づくり事業財団:健康日本21.http://www.kenkounippon21.gr.jp/
11)He FJ, et al:Salt reduction in England from 2003 to 2011:its relationship to blood pressure, stroke and ischaemic heart disease mortality. BMJ Open 4:e004549, 2014
12)GOV. UK:Press release Sugar tax revenue helps tackle childhood obesity. https://www.gov.uk/government/news/sugar-tax-revenue-helps-tackle-childhood-obesity
13)Wald NJ, et al:Public health failure in the prevention of neural tube defects:time to abandon the tolerable upper intake level of folate. Public Health Rev 39:2, 2018
14)Temple NJ:Front-of-package food labels:A narrative review. Appetite 144:1 104485, 2019
15)厚生労働省:平成29年国民健康・栄養調査結果の概要.https://www.mhlw.go.jp/content/10904750/000351576.pdf
16)国立健康・栄養研究所:日本人はどんな食品から食塩をとっているか?—国民健康・栄養調査での摂取実態の解析から—.https://www.nibiohn.go.jp/eiken/chosa/pdf/info20171113.pdf
17)Central Intelligence Agency:The World Factbook. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2228rank.html
18)Matsushita Y, et al:Taste preferences and body weight change in Japanese adults:the JPHC Study. Int J Obes(Lond)33:1191-1197, 2009
19)Ishikawa-Takata K, et al:Current protein and amino acid intakes among Japanese people:Analysis of the 2012 National Health and Nutrition Survey. Geriatr Gerontol Int 18:723-731, 2018