icon fsr

文献詳細

雑誌文献

公衆衛生85巻8号

2021年08月発行

文献概要

特集 高齢者の低栄養予防・フレイル予防

高齢者におけるフレイルの栄養要因—エビデンスと課題

著者: 児林聡美1 佐々木敏2

所属機関: 1HERS M&S(ヘルス エムアンドエス) 2東京大学大学院医学系研究科社会予防疫学分野

ページ範囲:P.519 - P.525

文献購入ページに移動
【ポイント】
◆一定量以上のたんぱく質の習慣的な摂取がフレイルの発症に予防的に働く可能性を示す研究は多い.しかし,まだ結論は得られていない.
◆いくつかのビタミン類ならびに抗酸化栄養素がフレイルの発症に予防的に働く可能性を示した研究がいくつか存在する.
◆地中海食ならびに健康食指数(HEI)の高い食習慣がフレイルの発症に予防的に働く可能性を示す研究がいくつか存在し,今後の結果が期待される.

参考文献

1)Beasley JM, et al:Protein intake and incident frailty in the Women's Health Initiative observational study. J Am Geriatr Soc 58:1063-1071, 2010
2)Isanejad M, et al:Higher protein intake is associated with a lower likelihood of frailty among older women, Kuopio OSTPRE-Fracture Prevention Study. Eur J Nutr 59:1181-1189, 2020
3)Schoufour JD, et al:The association between dietary protein intake, energy intake and physical frailty:results from the Rotterdam Study. Br J Nutr 121:393-401, 2019
4)Coelho-Júnior HJ, et al:Low Protein Intake Is Associated with Frailty in Older Adults:A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients 10:E1334, 2018
5)Nanri H, et al:Sex Difference in the Association Between Protein Intake and Frailty:Assessed Using the Kihon Checklist Indexes Among Older Adults. J Am Med Dir Assoc 19:801-805, 2018
6)Kobayashi S, et al:High protein intake is associated with low prevalence of frailty among old Japanese women:a multicenter cross-sectional study. Nutr J 12:164, 2013
7)Kobayashi S, et al:Relative validity of brief-type self-administered diet history questionnaire among very old Japanese aged 80 years or older. Public Health Nutr 22:212-222, 2019
8)Balboa-Castillo T, et al:Low vitamin intake is associated with risk of frailty in older adults. Age Ageing 47:872-879, 2018
9)Kobayashi S, et al:Diet with a combination of high protein and high total antioxidant capacity is strongly associated with low prevalence of frailty among old Japanese women:a multicenter cross-sectional study. Nutr J 16:29, 2017
10)Kojima G, et al:Adherence to Mediterranean Diet Reduces Incident Frailty Risk:Systematic Review and Meta-Analysis. J Am Geriatr Soc 66:783-788, 2018
11)Hengeveld LM, et al:Prospective Associations of Diet Quality With Incident Frailty in Older Adults:The Health, Aging, and Body Composition Study. J Am Geriatr Soc 67:1835-1842, 2019
12)佐々木敏:地中海食は和食より健康的か? 地中海食と和食,究極の健康食を探る.佐々木敏の栄養データはこう読む!,第2版.pp241-248,女子栄養大学出版部,2020
13)Murakami K, et al:Reproducibility and Relative Validity of the Healthy Eating Index-2015 and Nutrient-Rich Food Index 9.3 Estimated by Comprehensive and Brief Diet History Questionnaires in Japanese Adults. Nutrients 11:E2540, 2019

掲載誌情報

出版社:株式会社医学書院

電子版ISSN:1882-1170

印刷版ISSN:0368-5187

雑誌購入ページに移動
icon up

本サービスは医療関係者に向けた情報提供を目的としております。
一般の方に対する情報提供を目的としたものではない事をご了承ください。
また,本サービスのご利用にあたっては,利用規約およびプライバシーポリシーへの同意が必要です。

※本サービスを使わずにご契約中の電子商品をご利用したい場合はこちら