文献詳細
文献概要
今月の臨床 臨床力をグッとUPさせる「貧血」の知識―鉄代謝の基礎から管理・治療の具体策まで 鉄代謝の基礎
食品からの鉄摂取量
著者: 庄司久美子1
所属機関: 1女子栄養大学栄養学部基礎栄養学
ページ範囲:P.576 - P.581
文献購入ページに移動●食品中の鉄は,ヘモグロビンやミオグロビンに含まれる二価鉄のヘム鉄,植物性食品に含まれる三価鉄の非ヘム鉄,三価鉄のフェリチン鉄があり,ヘム鉄の吸収率は非ヘム鉄の吸収率の約3倍と報告されている.
●妊婦の鉄摂取量は,非妊娠女性の摂取量と同等であり,妊娠による鉄需要増大に応じて摂取量を増やせていない.
●鉄はさまざまな食品から摂取することができるため,食事バランスがよい者は鉄摂取量が多い.
●妊婦の鉄摂取量は,非妊娠女性の摂取量と同等であり,妊娠による鉄需要増大に応じて摂取量を増やせていない.
●鉄はさまざまな食品から摂取することができるため,食事バランスがよい者は鉄摂取量が多い.
参考文献
1)Stevens GA, et al : Global, regional, and national trends in haemoglobin concentration and prevalence of total and severe anaemia in children and pregnant and non-pregnant women for 1995-2011 : a systematic analysis of population-representative data. Lancet Glob Health 1 : e16-e25, 2013
2)Lynch S, et al : Biomarkers of nutrition for development(BOND)-iron review. J Nutr 148 : 1001S-1067S, 2018
3)Young MF, et al : Utilization of iron from an animal-based iron source is greater than that of ferrous sulfate in pregnant and nonpregnant women. J Nutr 140 : 2162-2166, 2010
4)厚生労働省:国民健康・栄養調査.https://www.mhlw.go.jp/bunya/kenkou/kenkou_eiyou_chousa.html(2024年3月18日アクセス)
5)Zhao G:Phytoferritin and its implications for human health and nutrition. Biochim Biophys Acta 1800 : 815-823, 2010
6)Theil EC, et al : Absorption of iron from ferritin is independent of heme iron and ferrous salts in women and rat intestinal segments. J Nutr 142 : 478-483, 2012
7)Hallberg L, et al : Phytates and the inhibitory effect of bran on iron absorption in man. Am J Clin Nutr 45 : 988-996, 1987
8)Hurrell RF, et al : Inhibition of non-haem iron absorption in man by polyphenolic-containing beverages. Br J Nutr 81 : 289-295, 1999
9)Lynch SR : The effect of calcium on iron absorption. Nutr Res Rev 13 : 141-158, 2000
10)Lynch SR, et al : Inhibitory effect of a soybean-protein--related moiety on iron absorption in humans. Am J Clin Nutr 60 : 567-572, 1994
11)Ballot D, et al : The effects of fruit juices and fruits on the absorption of iron from a rice meal. Br J Nutr 57 : 331-343, 1987
12)Ahmed Fuzi SF, et al : A 1-h time interval between a meal containing iron and consumption of tea attenuates the inhibitory effects on iron absorption : a controlled trial in a cohort of healthy UK women using a stable iron isotope. Am J Clin Nutr 106 : 1413-1421, 2017
13)Hoppe M, et al : Low-phytate wholegrain bread instead of high-phytate wholegrain bread in a total diet context did not improve iron status of healthy Swedish females : a 12-week, randomized, parallel-design intervention study. Eur J Nutr 58 : 853-864, 2019
14)伊藤貞嘉,他(監修) : 日本人の食事摂取基準(2020年版).第一出版,2020
15)Kakutani Y, et al : Association between the frequency of meals combining “Shushoku, Shusai, and Hukusai” (staple food, main dish, and side dish)and intake of nutrients and food groups among Japanese young adults aged 18-24 years : a cross-sectional study. J Nutr Sci Vitaminol(Tokyo) 61 : 55-63, 2015
16)土井玲奈,他 :「妊産婦のための食事バランスガイド」を用いた食事アセスメントの妥当性.日栄・食糧会誌77 : 37-48, 2024
17)香川明夫(監修) : 八訂食品成分表2023.女子栄養大学出版部,2023
掲載誌情報